Na hrade vystavili víťazné práce projektu Prečo som na svete rád/rada

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) – V Galérii na Západnej terase Bratislavského hradu dnes vystavili víťazné práce mladých ľudí, ktorí sa zapojili do jubilejného 18. ročníka výtvarného projektu s protidrogovou tematikou Prečo som na svete rád/rada. Na projekte sa tento rok zúčastnilo vyše 1120 autorov. Výstava prezentuje nielen diela slovenských autorov, ale aj práce z Maďarska, Uzbekistanu a Malty.

„Tento projekt je jediným cyklickým projektom, primárnej prevencie drogových závislostí, ktorý sa udržal v podmienkach Slovenska bez prestania 18 rokov. Projekt je ocenený prestížnymi oceneniami OSN, prezentoval nás na štyroch kontinentoch v Európe, Ázii, Amerike a Austrálii,“ uviedla generálna manažérka projektu Ingrid Hupková. V galérii budú do 20. júna vystavené okrem víťazných prác aj diela ľudí, ktorí sa z drogových závislostí liečia v bratislavskom Centre pre liečbu drogových závislostí a na Klinike drogových závislostí Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku.

Protidrogový projekt je určený pre mladých ľudí vo veku 14 až 18 rokov a na vytvorenie svojich výtvarných diel mohli použiť ľubovoľnú techniku. Pri otvorení výstavy si dnes ceny prevzalo 35 ocenených. Okrem mimoriadnych cien rôznych významných osobností, boli autori ocenení v kategóriách maľba, kresba, grafika, počítačová grafika a koláž, základné školy, umelecké školy, diagnostické centrá a detské domovy, špeciálne školy a v kategórii prvých tristo prác. Cena bola udelená aj absolútnemu víťazovi národného maltského a uzbeckého kola súťaže. „Chcela som poukázať, aké je škodlivé, keď mladí ľudia drogujú, aké je to nebezpečné. Nemôžu po tom rozvíjať svoje sny. Celkovo drogy ničia životy,“ odpovedala jedna z ocenených autoriek Daniela Krempaská zo Starej Ľubovne na otázku, prečo sa zapojila do projektu. V súťaži získala druhé miesto v kategórii umelecké školy.

Projekt organizuje Národné osvetové centrum v spolupráci s Kanceláriou Národnej rady SR, občianskym združením Prečo som na svete rád/rada a občianskym združením Prima. Záštitu nad ním tento rok prevzal minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Prečo som na svete rád/rada je kľúčový projekt ministerstva kultúry v prevencii drogových závislostí. Okrem rezortu kultúry projekt podporil aj Úrad vlády SR a ministerstvo zahraničných vecí.
 

Vyberte región